Tervetuloa Etelä-Savoon Hirvensalmelle, Luomutila Siiriäiselle!
Tilalla asuvat perhe Siiriäinen eli Anna, Eerik ja Veikko sekä moninainen porukka ystävällisiä charolaisnautoja, pieni joukko maisemanhoitajalampaita, tuholaistorjunnasta vastaava Oili-kissa sekä työnjohtajakoira, bordercollie Nosse.
Luomutila Siiriäinen on saanut alkunsa vuonna 2010, kun Eerikin kotitilalle tehtiin sukupolvenvaihdos. Anna vastaa tilan arjesta ja päivittäisistä töistä Eerikin käydessä töissä tilan ulkopuolella.
Vuonna 1989 Eerikin perheen muuttaessa tilalle päätuotantosuuntana oli maidontuotanto. Vuonna 2000 tilalla on siirrytty emolehmiin, jolloin myös tilan pellot siirtyivät luomutuotantoon ja 2004 vuodesta alkaen karjakin on ollut luomutuotannossa. Luomuviljelyssä on siis meillä jo pitkät perinteet.
Tilan tuotantosuunnan muuttuessa emolehmiin eläinaineksen perustan loivat Kiialan kartanosta ostetut charolaislehmät sekä siitossonni. Nämä muutamat kantaemot vaikuttavat edelleen tilan nykyisten charolaisemojen sukutauluissa. Tämän jälkeen siitossonnit ovat tulleet Hannola Charolaisilta.
Eläinaineksessa yhtenä tärkeänä ohjenuorana on kulkenut luonnejalostus. Karjan joukossa pitää pystyä liikkumaan jalkaisin aiheuttamatta minkäänasteista draamaa niin laidun- kuin poikimakaudellakin.
Annan ja Eerikin aloittaessa tilallisina pihatossa oli kymmenkunta emolehmää, siitossonni ja nuorkarjaa. Peltoa oli viljelyssä kolmisenkymmentä hehtaaria. Niin eläinmäärää, pihaton kokoa kuin peltohehtaarejakin on kasvatettu maltillisesti.
Tällä hetkellä tilalla asustaa noin 35 emolehmää vasikoineen, siitossonnit ja kaikki hiehot kasvatetaan itse. Sonnivasikat lähtevät vieroituksen jälkeen välityksen kautta toiselle luomutilalle. Peltoa on nurmipainotteisessa viljelyssä noin 90 ha ja lisäksi on metsä- sekä perinnebiotooppilaitumia.
Heti tilanpidon aloittamisen jälkeen suoramyynti nähtiin mahdollisuutena niin tilan sijainnin kuin kuluttajien lisääntyvän tietoisuuden vuoksi. Suoramyynti painottuu ennakkovarauksiin eli ruho myydään jo mahdollisimman tarkkaan ennen teurastusta. Annalla on eläinkuljettajalupa ja teuraat ajetaan itse teurastamolle. Näin voidaan olla itse mukana viimeisellä matkalla alusta loppuun asti. Naudat teurastetaan, paloitellaan ja pakataan samassa paikassa eli jäljiteltävyys on käsinkosketeltavaa.
Vuosien saatossa sosiaalinen media on noussut tärkeäksi markkinointikanavaksi, jossa jaetaan avoimesti tietoa tilan vuoden kierrosta sekä nautojen elosta ja olosta. Eläinten hyvinvointi ja puhtaus viestivät työstä, jota nautojen eteen tehdään.
Luomusertifikaatin lisäksi tilalle on myönnetty Saimaan alueen alkuperästä ja laadusta kertova D.O.Saimaa-merkki.
D.O. Saimaa Kitchenin huippukokki Ilkka Arvola kävi meillä kokkaamassa talvisissa maisemissa herkkuleipiä Charolais-pihvirotukarjan lihasta.
Tilalla asuvat perhe Siiriäinen eli Anna, Eerik ja Veikko sekä moninainen porukka ystävällisiä charolaisnautoja, pieni joukko maisemanhoitajalampaita, tuholaistorjunnasta vastaava Oili-kissa sekä työnjohtajakoira, bordercollie Nosse.
Luomutila Siiriäinen on saanut alkunsa vuonna 2010, kun Eerikin kotitilalle tehtiin sukupolvenvaihdos. Anna vastaa tilan arjesta ja päivittäisistä töistä Eerikin käydessä töissä tilan ulkopuolella.
Vuonna 1989 Eerikin perheen muuttaessa tilalle päätuotantosuuntana oli maidontuotanto. Vuonna 2000 tilalla on siirrytty emolehmiin, jolloin myös tilan pellot siirtyivät luomutuotantoon ja 2004 vuodesta alkaen karjakin on ollut luomutuotannossa. Luomuviljelyssä on siis meillä jo pitkät perinteet.
Tilan tuotantosuunnan muuttuessa emolehmiin eläinaineksen perustan loivat Kiialan kartanosta ostetut charolaislehmät sekä siitossonni. Nämä muutamat kantaemot vaikuttavat edelleen tilan nykyisten charolaisemojen sukutauluissa. Tämän jälkeen siitossonnit ovat tulleet Hannola Charolaisilta.
Eläinaineksessa yhtenä tärkeänä ohjenuorana on kulkenut luonnejalostus. Karjan joukossa pitää pystyä liikkumaan jalkaisin aiheuttamatta minkäänasteista draamaa niin laidun- kuin poikimakaudellakin.
Annan ja Eerikin aloittaessa tilallisina, pihatossa oli kymmenkunta emolehmää, siitossonni ja nuorkarjaa. Peltoa oli viljelyssä kolmisenkymmentä hehtaaria. Niin eläinmäärää, pihaton kokoa kuin peltohehtaarejakin on kasvatettu maltillisesti.
Tällä hetkellä tilalla asustaa noin 35 emolehmää vasikoineen, siitossonnit ja kaikki hiehot kasvatetaan itse. Sonnivasikat lähtevät vieroituksen jälkeen välityksen kautta toiselle luomutilalle. Peltoa on nurmipainotteisessa viljelyssä noin 90 ha ja lisäksi on metsä- sekä perinnebiotooppilaitumia.
Heti tilanpidon aloittamisen jälkeen suoramyynti nähtiin mahdollisuutena niin tilan sijainnin kuin kuluttajien lisääntyvän tietoisuuden vuoksi. Suoramyynti painottuu ennakkovarauksiin eli ruho myydään jo mahdollisimman tarkkaan ennen teurastusta.
Annalla on eläinkuljettajalupa ja teuraat ajetaankin itse teurastamolle. Näin voidaan olla itse mukana viimeisellä matkalla alusta loppuun asti. Naudat teurastetaan, paloitellaan ja pakataan samassa paikassa eli jäljiteltävyys on käsinkosketeltavaa.
Vuosien saatossa sosiaalinen media on noussut tärkeäksi markkinointikanavaksi, jossa jaetaan avoimesti tietoa tilan vuoden kierrosta sekä nautojen elosta ja olosta. Eläinten hyvinvointi ja puhtaus viestivät työstä, jota nautojen eteen tehdään.
Luomusertifikaatin lisäksi tilalle on myönnetty Saimaan alueen alkuperästä ja laadusta kertova D.O.Saimaa-merkki.
D.O. Saimaa Kitchenin huippukokki Ilkka Arvola kävi meillä kokkaamassa talvisissa maisemissa herkkuleipiä Charolais-pihvirotukarjan lihasta.