Reseptejä

500g sisä- tai paahtopaistia

1kpl solo valkosipuli

1rkl leikattua tuoretta timjamia

merisuolaa ja mustapippuria myllystä

2rkl oliiviöljyä

 

Paisti olisi hyvä sitoa paistinarulla.

Ruskista paisti kuumassa pannussa ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kypsennä sisälämpömittarin kanssa ritilän päällä 165 asteisessa uunissa kunnes sisälämpö on 56 astetta (n.40min.) 

Kääri paisti vetäytymään folioon hienonnetun valkosipulin, yrttien, suolan ja pippurin kanssa vähintään 10 minuutiksi. Viipaloi paisti ohuesti poikkisyin tarjolle.

Sivele lihaneste päälle ja mausta suolalla tarvittaessa. Voidaan tarjoilla myös kylmänä.

 

Paahdettuja yrttiperunoita

600g pestyjä perunoita esim. Annabelle

1dl oliiviöljyä

merisuolaa

2rkl leikattua tuoretta rosmariinia

1rkl leikattua tuoretta salviaa

Leikkaa perunat 2cm paksuiksi viipaleiksi ja mausta oliiviöljyllä ja suolalla.

Paahda 200 asteisessa uunissa 30min.

Lisää yrtit ja paahda vielä 15min. Tarjoile paistin kera.

 

Valkosipuli-sienivoi

200g voita

2rkl oliiviöljyä

1kpl solo valkospuli

100g sieniä (tatti, kanttarelli, suppilovahvero…)

merisuolaa ja mustapippuria myllystä

1rkl leikattua lehtipersiljaa

Puhdista sienet. Leikkaa hienoksi sienet ja sipuli.

Paista pannulla öljyssä ja mausta, jäähdytä. Sekoita kaikki ainekset pehmeän voin kanssa.

Muotoile tanko leivinpaperin sisään ja laita kylmään jähmettymään.

Leikkaa napeiksi ja tarjoile kuuman paistin kanssa.

500g jauhelihaa

1kpl iso sipuli

1kpl solo valkosipuli

100g varsiselleriä

200g porkkanaa

1,5dl oliiviöljyä

0,5dl tomaattipyreetä

merisuolaa ja mustapippuria myllystä

300g erittäin kypsiä tomaatteja

0,5dl balsamicoetikkaa

1dl punaviiniä

5dl vahvaa lihalientä

1rkl oreganoa

2kpl laakerinlehteä

1rkl leikattua tuoretta timjamia

1rkl leikattua tuoretta rosmariinia

 

Leikkaa sipulit, selleri ja porkkana hienoksi. Paista kuumalla pannulla öljyssä liha ja leikatut kasvikset hyvin. Lisää tomaattipyree ja kuullota hieman miedommalla lämmöllä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää etikka ja anna kiehua pois. Lisää viini ja lihaliemi. Soseuta tomaatit blenderillä/ sauvasekoittimella ja lisää ne lihan ja kasvisten sekaan oreganon ja laakerin kanssa.

Hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen n. 1 tunti. Lisää tuoreet yrtit ja anna hautua vielä 10min.

 

Tarjoillaan keitetyn pastan tai pelkästään tuoreen juureen leivotun leivän kanssa. Kuitenkin aina raastetun parmesaanin kera!

400g jauhelihaa

1kpl sipulia

1kpl solo valkosipulia

0,5dl oliiviöljyä

0,5dl balsamiviinietikkaa

1dl vahvaa lihalientä

1rkl leikattua tuoretta rosmariinia

1rkl leikattua tuoretta timjamia

2dl raastettua eilistä vaaleaa leipää

1pl kananmunaa

1dl raastettua parmesaania/pecorinoa

merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Leikkaa sipulit hienoksi ja kuullota oliiviöljyssä. Lisää balsamico ja keitä 1min. Lisää lihaliemi ja anna hautua miedolla lämmöllä n. 10min. Anna jäähtyä ja lisää leipäraaste. Sekoita liha, sipulit, yrtit, juusto, kananmuna ja mausta.

Anna massan levätä kylmässä n.1tunti.  Pyörittele isoiksi pulliksi ja paista pannulla öljyssä tai grillaa hiilillä.

 

Ratatouille

1kpl kesäkurpitsa (n.200g)

1kpl munakoiso

1kpl punainen paprika

1kpl sipuli

½ solo valkosipuli

1,5dl oliiviöljyä

2dl kuivaa valkoviiniä

200g kirsikkatomaatteja

merisuolaa ja mustapippuria myllystä

1dl tuoreita basilikan lehtiä

Leikkaa sipulit hienoksi ja kuutioi munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika(n.1cm). Kuullota kuumassa pannussa öljyssä kunnolla, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää viini ja halkaistut tomaatit.

Hauduta 30min. miedolla lämmöllä, lisää basilika ja tarjoile pullien kanssa.

700g sisäfileetä

1rkl viher- ja mustapippuria morttelissa rouhittuna

2dl kuohukermaa

2dl Demiglase-kastiketta

0,5dl Jaloviinaa/konjakkia

2rkl voita ja rypsiöljyä

merisuolaa

oksa tuoretta timjamia

Nosta pihvit huoneen lämpöön n. 1 tunti ennen paistamista.

Kuumenna pannu kuumaksi. Anna voi-öljy seoksen ruskistua ja laita kuivatut pihvit pannulle paistumaan. Pihvit voi kääntää n. 1 min. välein niin, että molemmat puolet saavat kauniin paistopinnan. Pihvejä tulee paistaa puoleltaan n. 3 min. paksuudesta riippuen. Mausta pippurilla ja suolalla.

Paistossa on hyvä käyttää mittaria, sisälämpö tulisi olla 48 astetta. Pihvejä voi käyttää myös uunissa (170 asteessa 7min.) Pihvien on hyvä antaa levätä 5-8 min. ennen tarjoilua esim. folion alla.

Kun pihvit on siirretty pannulta lisää alkoholi, kastikepohja ja kerma. Anna kiehua kasaan kunnes n. puolet on jäljellä. Lisää timjami ja tarkista suola. Tarjoile pihvien kanssa.

Lisäksi:

 

Paahdetut luomu perunat

500g pestyjä luomu perunoita esim. Annabelle

1dl oliiviöljyä

merisuolaa

Halkaise perunat ja hiero öljy ja suola pintaan. Laita perunat väljästi uuni pellille ja paahda 180 asteisessa uunissa keskitasolla n. 45min. tai kunnes kypsiä ja kauniin ruskeita.

Tarjoile heti pihvien kanssa.

600g maksaa

3 oksaa rosmariinia

1rkl hunajaa

½ dl rypsiöljyä

mustapippuria myllystä

suolaa

 

1kpl varhaiskaalia

½ dl oliiviöljyä

suolaa

 

300g uutta perunaa, pestynä

100g voita

suolaa

1 dl leikattua ruoho- /varhaissipulin vartta

 

Ota kalvo pois maksan päältä leikkaamalla ohut viilto ja työntämällä peukalot kalvon ja maksan väliin. Leikkaa maksat n. 1cm viipaleiksi ja marinoi öljyllä, hunajalla ja rosmariinilla. Anna maustua minimissään 30 minuuttia.

Keitä uusia perunoita suolalla maustetussa vedessä n.20min. tai kunnes ovat kypsiä. Lisää voi ja leikattu sipuli. Riko perunat karkeasti kauhalla ja tarkista maku.

Leikkaa kaalit 4-8 lohkoon, valele oliiviöljyllä ja grillaa noin 4min/puoli. Mausta suolalla. Kun kaalit ovat käännetty, niin maksat voi grillata kuumassa grillissä n. 2min/puoli. Kypsyys tulisi olla rose/medium. Tarjoile heti kaalin ja perunoiden kanssa.

600g kuvetta

oliiviöljyä

tuoretta rosmariinia ja timjamia

merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Liha kannattaa ottaa huoneenlämpöön n. 1,5h ennen paistoa. Kuivaa liha paperilla. Paista kuumalla pannulla öljyssä käännellen kunnes siinä on kauttaaltaan kaunis paistopinta. Laita lämpömittari ja kypsennä 160 asteisessa uunissa kunnes sisälämpö on 48 astetta. Ota liha pois uunista ja anna vetäytyä folion/kannen alla 10min. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi poikki syin, mausta suolalla ja pippurilla.

 
Bearnaiskastike:

Tee ensin makuliemi

0,5dl valkoviinietikkaa

1dl vettä

30g Sipulia

laakerinlehti ja kokonaisia valkopippureita

Pilko sipuli hienoksi ja hauduta mausteiden kanssa makuliemessä 15min. Siivilöi.

3kpl keltuaisia

200g pehmeää voita

1rkl leikattua tuoretta rakuunaa

1rkl leikattua tuoretta kirveliä

½ sitruunan mehu

merisuolaa

Sekoita keltuaiset makuliemeen ja kypsennä sekoittaen miedolla lämmöllä kattilassa, kunnes seos saostuu. (Voi tehdä halutessa vesihauteessa). Vatkaa seokseen pehmeä voi pienissä erissä. Lisää yrtit ja sitruunamehu. Tarkista suola ja tarjoile lihan kanssa.

600g jauhelihaa/burgerjauhelihaa

1kpl punasipuli

2kpl tomaattia

4kpl sämpylää/burgerbriossia

lehtisalaattia

2dl Naku-chili majoneesia

200g sinihomejuustoa Illusia

suolaa ja mustapippuria myllystä

oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa

 

Mausta liha suolalla ja pippurilla ja muotoile 4kpl

n. 1cm paksuisia pihvejä. Leikkaa punasipuli mahdollisimman ohuiksi renkaiksi, mausta sipulirenkaat oliiviöljyllä ja balsamicolla. Leikkaa tomaatit ja juusto viipaleiksi. Halkaise sämpylät ja huuhdo salaatin lehdet. Grillaa pihvejä n. 4min. molemmin puolin, jolloin pihvi on medium/rose. Halutessasi voit paistaa hieman kauemmin, jolloin pihvistä tulee kypsä.  Käännettäessä laita juusto pihvien päälle ja grillaa sämpylät nopeasti. Kasaa burgerit lisukkeineen ja nauti!

500g jauhelihaa

1kpl sipulia

½ solo valkosipuli

50g voita

2dl vahvaa lihalientä

1rkl tuoretta timjamia leikattuna

2dl kuohukermaa

1rkl mustaherukka/karpalo hilloa

2dl raastettua tuoretta leipää

merisuolaa ja mustapippuria myllystä

1kpl kananmunaa (luomu)

 

Leikkaa sipulit hienoksi ja kuullota voissa n.8min miedolla lämmöllä. Lisää lihaliemi ja hillo. Hauduta kunnes ½ nesteestä haihtunut. Lisää yrtit ja jäähdytä. Sekoita liha, sipulit, leipä, mausteet, kerma ja muna. Anna massan levätä 30min. Jaa massa 8 osaan ja muotoile pihveiksi. Paista keskilämmöllä pannulla n.3,5min./puoli. Tarjoile sienikastikkeen ja perunapyreen kanssa.

 

Sienikastike

200g puhdistettuja sieniä esim. kanttarelleja, suppilovahveroita, tatteja, orakkaita, lampaankääpää, rouskuja, haperoita, torvisieniä jne..

½ sipuli

¼ solo valkosipuli

20g voita

1dl kuivaa valkoviiniä

2dl kuohukermaa

merisuolaa ja mustapippuria myllystä

2rkl leikattua tuoretta lehtipersiljaa

 

Leikkaa sienet ja sipulit hienoksi, kuullota voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää viini ja anna kiehua miedolla lämmöllä 5min. Lisää kerma ja hauduta miedolla lämmöllä n. 15min eli kunnes kastike suurustuu.

 

Perunapyre

500g jauhoista perunaa esim. rosamunda

150g voita

Merisuolaa

 

Pese perunat ja paahda 180c uunissa kuorineen, kunnes täysin kypsiä (n. 50min.). Viillä perunat kuumina ja purista, kaavi perunan sisus lusikalla esim. kasariin ja sekoita voi ja suola joukkoon. Seos saa jäädä hieman karkeaksi. Tarjoile heti pihvien ja kastikkeen kera.

1kg (4 kpl) potkakiekkoja (luuydin mukana)

2rkl + 1/2 dl oliiviöljyä

2 salottisipulia

3 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa

1 sellerinvarsi

3dl valkoviiniä

2 laakerinlehteä

½ ruukkua oreganoa

6 timjaminoksaa

Mustapippuria myllystä

Merisuolaa

800g tomaattimurskaa

n. 5dl vettä

 

Leikkaa saksilla lihakiekkojen uloimpiin kalvoihin viillot 5 kohtaan, jotta lihakiekot eivät käpristy paistettaessa. Ruskista lihoja kuumassa pannussa öljyssä 2 minuuttia molemmin puolin. Nosta isoon uunivuokaan odottamaan.

Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen. Kuori ja kuutioi kasvikset. Kuullota niitä oliiviöljyssä 10 minuuttia. Lisää viini, yrtit ja mausteet kasvisten joukkoon ja kiehauta. Lisää tomaattimurska joukkoon ja sekoita. Kaada kastike uunivuokaan lihojen päälle. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lihat peittyvät. Laita vuoka uuniin 3 ½ tunniksi ilman kantta.

Tarjoile ruokakauran ja cremolatan kanssa.

 

Cremolata

2rkl leikattua lehtipersiljaa

1kpl sitruunan kuori raastettuna (luomu)

1 valkosipulin kynsi raastettuna

Merisuolaa ja mustapippuria myllystä

1kpl keitettyä kieltä

50g piparjuurta

50g voita

merisuolaa ja mustapippuria myllystä

 

Leikkaa keitetty kieli n. puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista kuumalla pannulla voissa, mausta suolalla ja pippurilla. Raasta piparjuurta joukkoon, kun kielet ovat käännetty. Lisää hieman kielen keitinlientä pannulle ja hauduta n. 5min. Tarjoile heti perunapyreen ja salaatin kera.

 

Perunapyree

500g jauhoista perunaa esim. rosamunda

100g voita

Merisuolaa

 

Paahda peruna kuorineen uunissa 180 asteessa n. 50min tai kunnes ne ovat kypsiä. Viillä ja kaavi sisus lusikalla kulhoon, lisää pehmeä voi ja sekoita. Mausta suolalla.

 

Vihersalaattia ja sitrusvinegrettiä

1 nippu erilaisia lehtisalaatteja

0,5 dl oliiviöljyä

1kpl luomu sitruunaa

1tl sokeria

1/2tl suolaa

 

Sekoita ainekset ja mausta pestyt salaatit vinegretillä. Tarjoile heti