Reseptejä
500g sisä- tai paahtopaistia
1kpl solo valkosipuli
1rkl leikattua tuoretta timjamia
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
2rkl oliiviöljyä
Paisti olisi hyvä sitoa paistinarulla.
Ruskista paisti kuumassa pannussa ja mausta suolalla ja pippurilla.
Kypsennä sisälämpömittarin kanssa ritilän päällä 165 asteisessa uunissa kunnes sisälämpö on 56 astetta (n.40min.)
Kääri paisti vetäytymään folioon hienonnetun valkosipulin, yrttien, suolan ja pippurin kanssa vähintään 10 minuutiksi. Viipaloi paisti ohuesti poikkisyin tarjolle.
Sivele lihaneste päälle ja mausta suolalla tarvittaessa. Voidaan tarjoilla myös kylmänä.
Paahdettuja yrttiperunoita
600g pestyjä perunoita esim. Annabelle
1dl oliiviöljyä
merisuolaa
2rkl leikattua tuoretta rosmariinia
1rkl leikattua tuoretta salviaa
Leikkaa perunat 2cm paksuiksi viipaleiksi ja mausta oliiviöljyllä ja suolalla.
Paahda 200 asteisessa uunissa 30min.
Lisää yrtit ja paahda vielä 15min. Tarjoile paistin kera.
Valkosipuli-sienivoi
200g voita
2rkl oliiviöljyä
1kpl solo valkospuli
100g sieniä (tatti, kanttarelli, suppilovahvero…)
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
1rkl leikattua lehtipersiljaa
Puhdista sienet. Leikkaa hienoksi sienet ja sipuli.
Paista pannulla öljyssä ja mausta, jäähdytä. Sekoita kaikki ainekset pehmeän voin kanssa.
Muotoile tanko leivinpaperin sisään ja laita kylmään jähmettymään.
Leikkaa napeiksi ja tarjoile kuuman paistin kanssa.
500g jauhelihaa
1kpl iso sipuli
1kpl solo valkosipuli
100g varsiselleriä
200g porkkanaa
1,5dl oliiviöljyä
0,5dl tomaattipyreetä
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
300g erittäin kypsiä tomaatteja
0,5dl balsamicoetikkaa
1dl punaviiniä
5dl vahvaa lihalientä
1rkl oreganoa
2kpl laakerinlehteä
1rkl leikattua tuoretta timjamia
1rkl leikattua tuoretta rosmariinia
Leikkaa sipulit, selleri ja porkkana hienoksi. Paista kuumalla pannulla öljyssä liha ja leikatut kasvikset hyvin. Lisää tomaattipyree ja kuullota hieman miedommalla lämmöllä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää etikka ja anna kiehua pois. Lisää viini ja lihaliemi. Soseuta tomaatit blenderillä/ sauvasekoittimella ja lisää ne lihan ja kasvisten sekaan oreganon ja laakerin kanssa.
Hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen n. 1 tunti. Lisää tuoreet yrtit ja anna hautua vielä 10min.
Tarjoillaan keitetyn pastan tai pelkästään tuoreen juureen leivotun leivän kanssa. Kuitenkin aina raastetun parmesaanin kera!
400g jauhelihaa
1kpl sipulia
1kpl solo valkosipulia
0,5dl oliiviöljyä
0,5dl balsamiviinietikkaa
1dl vahvaa lihalientä
1rkl leikattua tuoretta rosmariinia
1rkl leikattua tuoretta timjamia
2dl raastettua eilistä vaaleaa leipää
1pl kananmunaa
1dl raastettua parmesaania/pecorinoa
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
Leikkaa sipulit hienoksi ja kuullota oliiviöljyssä. Lisää balsamico ja keitä 1min. Lisää lihaliemi ja anna hautua miedolla lämmöllä n. 10min. Anna jäähtyä ja lisää leipäraaste. Sekoita liha, sipulit, yrtit, juusto, kananmuna ja mausta.
Anna massan levätä kylmässä n.1tunti. Pyörittele isoiksi pulliksi ja paista pannulla öljyssä tai grillaa hiilillä.
Ratatouille
1kpl kesäkurpitsa (n.200g)
1kpl munakoiso
1kpl punainen paprika
1kpl sipuli
½ solo valkosipuli
1,5dl oliiviöljyä
2dl kuivaa valkoviiniä
200g kirsikkatomaatteja
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
1dl tuoreita basilikan lehtiä
Leikkaa sipulit hienoksi ja kuutioi munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika(n.1cm). Kuullota kuumassa pannussa öljyssä kunnolla, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää viini ja halkaistut tomaatit.
Hauduta 30min. miedolla lämmöllä, lisää basilika ja tarjoile pullien kanssa.
700g sisäfileetä
1rkl viher- ja mustapippuria morttelissa rouhittuna
2dl kuohukermaa
2dl Demiglase-kastiketta
0,5dl Jaloviinaa/konjakkia
2rkl voita ja rypsiöljyä
merisuolaa
oksa tuoretta timjamia
Nosta pihvit huoneen lämpöön n. 1 tunti ennen paistamista.
Kuumenna pannu kuumaksi. Anna voi-öljy seoksen ruskistua ja laita kuivatut pihvit pannulle paistumaan. Pihvit voi kääntää n. 1 min. välein niin, että molemmat puolet saavat kauniin paistopinnan. Pihvejä tulee paistaa puoleltaan n. 3 min. paksuudesta riippuen. Mausta pippurilla ja suolalla.
Paistossa on hyvä käyttää mittaria, sisälämpö tulisi olla 48 astetta. Pihvejä voi käyttää myös uunissa (170 asteessa 7min.) Pihvien on hyvä antaa levätä 5-8 min. ennen tarjoilua esim. folion alla.
Kun pihvit on siirretty pannulta lisää alkoholi, kastikepohja ja kerma. Anna kiehua kasaan kunnes n. puolet on jäljellä. Lisää timjami ja tarkista suola. Tarjoile pihvien kanssa.
Lisäksi:
Paahdetut luomu perunat
500g pestyjä luomu perunoita esim. Annabelle
1dl oliiviöljyä
merisuolaa
Halkaise perunat ja hiero öljy ja suola pintaan. Laita perunat väljästi uuni pellille ja paahda 180 asteisessa uunissa keskitasolla n. 45min. tai kunnes kypsiä ja kauniin ruskeita.
Tarjoile heti pihvien kanssa.
600g maksaa
3 oksaa rosmariinia
1rkl hunajaa
½ dl rypsiöljyä
mustapippuria myllystä
suolaa
1kpl varhaiskaalia
½ dl oliiviöljyä
suolaa
300g uutta perunaa, pestynä
100g voita
suolaa
1 dl leikattua ruoho- /varhaissipulin vartta
Ota kalvo pois maksan päältä leikkaamalla ohut viilto ja työntämällä peukalot kalvon ja maksan väliin. Leikkaa maksat n. 1cm viipaleiksi ja marinoi öljyllä, hunajalla ja rosmariinilla. Anna maustua minimissään 30 minuuttia.
Keitä uusia perunoita suolalla maustetussa vedessä n.20min. tai kunnes ovat kypsiä. Lisää voi ja leikattu sipuli. Riko perunat karkeasti kauhalla ja tarkista maku.
Leikkaa kaalit 4-8 lohkoon, valele oliiviöljyllä ja grillaa noin 4min/puoli. Mausta suolalla. Kun kaalit ovat käännetty, niin maksat voi grillata kuumassa grillissä n. 2min/puoli. Kypsyys tulisi olla rose/medium. Tarjoile heti kaalin ja perunoiden kanssa.
600g kuvetta
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia ja timjamia
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
Liha kannattaa ottaa huoneenlämpöön n. 1,5h ennen paistoa. Kuivaa liha paperilla. Paista kuumalla pannulla öljyssä käännellen kunnes siinä on kauttaaltaan kaunis paistopinta. Laita lämpömittari ja kypsennä 160 asteisessa uunissa kunnes sisälämpö on 48 astetta. Ota liha pois uunista ja anna vetäytyä folion/kannen alla 10min. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi poikki syin, mausta suolalla ja pippurilla.
Bearnaiskastike:
Tee ensin makuliemi
0,5dl valkoviinietikkaa
1dl vettä
30g Sipulia
laakerinlehti ja kokonaisia valkopippureita
Pilko sipuli hienoksi ja hauduta mausteiden kanssa makuliemessä 15min. Siivilöi.
3kpl keltuaisia
200g pehmeää voita
1rkl leikattua tuoretta rakuunaa
1rkl leikattua tuoretta kirveliä
½ sitruunan mehu
merisuolaa
Sekoita keltuaiset makuliemeen ja kypsennä sekoittaen miedolla lämmöllä kattilassa, kunnes seos saostuu. (Voi tehdä halutessa vesihauteessa). Vatkaa seokseen pehmeä voi pienissä erissä. Lisää yrtit ja sitruunamehu. Tarkista suola ja tarjoile lihan kanssa.
600g jauhelihaa/burgerjauhelihaa
1kpl punasipuli
2kpl tomaattia
4kpl sämpylää/burgerbriossia
lehtisalaattia
2dl Naku-chili majoneesia
200g sinihomejuustoa Illusia
suolaa ja mustapippuria myllystä
oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa
Mausta liha suolalla ja pippurilla ja muotoile 4kpl
n. 1cm paksuisia pihvejä. Leikkaa punasipuli mahdollisimman ohuiksi renkaiksi, mausta sipulirenkaat oliiviöljyllä ja balsamicolla. Leikkaa tomaatit ja juusto viipaleiksi. Halkaise sämpylät ja huuhdo salaatin lehdet. Grillaa pihvejä n. 4min. molemmin puolin, jolloin pihvi on medium/rose. Halutessasi voit paistaa hieman kauemmin, jolloin pihvistä tulee kypsä. Käännettäessä laita juusto pihvien päälle ja grillaa sämpylät nopeasti. Kasaa burgerit lisukkeineen ja nauti!
500g jauhelihaa
1kpl sipulia
½ solo valkosipuli
50g voita
2dl vahvaa lihalientä
1rkl tuoretta timjamia leikattuna
2dl kuohukermaa
1rkl mustaherukka/karpalo hilloa
2dl raastettua tuoretta leipää
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
1kpl kananmunaa (luomu)
Leikkaa sipulit hienoksi ja kuullota voissa n.8min miedolla lämmöllä. Lisää lihaliemi ja hillo. Hauduta kunnes ½ nesteestä haihtunut. Lisää yrtit ja jäähdytä. Sekoita liha, sipulit, leipä, mausteet, kerma ja muna. Anna massan levätä 30min. Jaa massa 8 osaan ja muotoile pihveiksi. Paista keskilämmöllä pannulla n.3,5min./puoli. Tarjoile sienikastikkeen ja perunapyreen kanssa.
Sienikastike
200g puhdistettuja sieniä esim. kanttarelleja, suppilovahveroita, tatteja, orakkaita, lampaankääpää, rouskuja, haperoita, torvisieniä jne..
½ sipuli
¼ solo valkosipuli
20g voita
1dl kuivaa valkoviiniä
2dl kuohukermaa
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
2rkl leikattua tuoretta lehtipersiljaa
Leikkaa sienet ja sipulit hienoksi, kuullota voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää viini ja anna kiehua miedolla lämmöllä 5min. Lisää kerma ja hauduta miedolla lämmöllä n. 15min eli kunnes kastike suurustuu.
Perunapyre
500g jauhoista perunaa esim. rosamunda
150g voita
Merisuolaa
Pese perunat ja paahda 180c uunissa kuorineen, kunnes täysin kypsiä (n. 50min.). Viillä perunat kuumina ja purista, kaavi perunan sisus lusikalla esim. kasariin ja sekoita voi ja suola joukkoon. Seos saa jäädä hieman karkeaksi. Tarjoile heti pihvien ja kastikkeen kera.
1kg (4 kpl) potkakiekkoja (luuydin mukana)
2rkl + 1/2 dl oliiviöljyä
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 sellerinvarsi
3dl valkoviiniä
2 laakerinlehteä
½ ruukkua oreganoa
6 timjaminoksaa
Mustapippuria myllystä
Merisuolaa
800g tomaattimurskaa
n. 5dl vettä
Leikkaa saksilla lihakiekkojen uloimpiin kalvoihin viillot 5 kohtaan, jotta lihakiekot eivät käpristy paistettaessa. Ruskista lihoja kuumassa pannussa öljyssä 2 minuuttia molemmin puolin. Nosta isoon uunivuokaan odottamaan.
Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen. Kuori ja kuutioi kasvikset. Kuullota niitä oliiviöljyssä 10 minuuttia. Lisää viini, yrtit ja mausteet kasvisten joukkoon ja kiehauta. Lisää tomaattimurska joukkoon ja sekoita. Kaada kastike uunivuokaan lihojen päälle. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lihat peittyvät. Laita vuoka uuniin 3 ½ tunniksi ilman kantta.
Tarjoile ruokakauran ja cremolatan kanssa.
Cremolata
2rkl leikattua lehtipersiljaa
1kpl sitruunan kuori raastettuna (luomu)
1 valkosipulin kynsi raastettuna
Merisuolaa ja mustapippuria myllystä
1kpl keitettyä kieltä
50g piparjuurta
50g voita
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
Leikkaa keitetty kieli n. puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista kuumalla pannulla voissa, mausta suolalla ja pippurilla. Raasta piparjuurta joukkoon, kun kielet ovat käännetty. Lisää hieman kielen keitinlientä pannulle ja hauduta n. 5min. Tarjoile heti perunapyreen ja salaatin kera.
Perunapyree
500g jauhoista perunaa esim. rosamunda
100g voita
Merisuolaa
Paahda peruna kuorineen uunissa 180 asteessa n. 50min tai kunnes ne ovat kypsiä. Viillä ja kaavi sisus lusikalla kulhoon, lisää pehmeä voi ja sekoita. Mausta suolalla.
Vihersalaattia ja sitrusvinegrettiä
1 nippu erilaisia lehtisalaatteja
0,5 dl oliiviöljyä
1kpl luomu sitruunaa
1tl sokeria
1/2tl suolaa
Sekoita ainekset ja mausta pestyt salaatit vinegretillä. Tarjoile heti